O nás
Kdo jsou Michaela a Jiří Nosálovi?
Když se potkali, Míša ani Jiří netušili, že jednou budou mít vlastní, vysněnou cukrárnu a naváží tak na tradici dědečka pana Nosála. Oba mají vysokoškolské ekonomické vzdělání. Zatímco Michaela se už věnuje pouze cukrárně a svým dvěma synům, Jiří je stále konzultantem řešící problémy bank po celé Evropě. Michaela je držitelkou Certificat professionnel de Commis Patissier z francouzské cukrářské školy Le Cordon Bleu a v současnosti, kromě chodu cukrárny, vede také výrobnu a dohlíží na kvalitu vyráběných výrobků. Jiří se věnuje obchodu a kreativě. Práce v cukrárně je pro ně živobytím i koníčkem zároveň, a proto jim nevadí, že je to vlastně taková celoživotní sladká směna.
Kdo je Lukáš Otys?
Lukáš je mladý, úspěšný podnikatel, autor Kuchařky stylu moderního muže a politik. K cukrářství jako takovému a k rodinám Nosálovým a Mussovým ho přivedla láska ke sladkému, chuť podnikat a přispět k rozvoji cukrařiny v ČR.
Lukáš Otys se v cukrárně stará o marketing a sociální sítě. Vymýšlí, co zlepšit (ostatně dlouho píše blog o českých a moravských cukrárnách #dortoblog) a také společně s Michaelou inovuje sladkou nabídku.
Kdo je Nadine a Jean Francois Musso?
Manželé Musso vedou svou cukrárnu ve Francii na Azurovém pobřeží kousek od Saint Tropez. Před několika lety se rozhodli na čas přestěhovat do Prahy a přinést francouzské cukrářské umění do české metropole. Spojením takového Trois Chocholats (oblíbený dortík z naší nabídky) Nosálovi-Musso-Otys vznikl úžasně se doplňující česko-francouzský koncept cukrárny. Nadine Musso a manželem dnes žijí již nastálo ve Fréjus, ale na obhlídky do sesterské Saint Tropez do Prahy jezdí často a rádi.
Historie cukrárny
Všechno to začalo v roce 2009, kdy se poprvé manželé Míša a Jirka Nosálovi potkali s jiným manželským párem z Francie, Nadine a Jeanem Francois Musso, kteří v Praze provozovali francouzskou cukrárnu.
Ale to vlastně předbíháme. Celý příběh o cukrárně Saint Tropez začíná ve 30. letech 20. století v Chocni. Vilém Nosál byl dědečkem spolumajitele Jiřího Nosála a cukrářskému řemeslu se učil už od svých 14 let. Z cukráře ve výrobně se postupně vypracoval až po majitele cukrárny v Chocni. Významným mezníkem bylo Vilémovo působení ve Vysokém Mýtě, kam nastoupil cukrářský mistr do vyhlášené cukrárny pana Stratílka. Tam potkal svoji budoucí ženu Marii Paulusovou, s kterou si v roce 1934 otevřel vlastní cukrárnu. Ve Vysokém Mýtě se také zrodil pověstný „Masarykův nákyp“, který Vilém Nosál připravil speciálně pro pana prezidenta u příležitosti jeho návštěvy k stému výročí jezdeckého pluku. Kromě T.G.Masaryka v den, kdy vznikla tato úžasná dobrota, ji ochutnal i spisovatel Alois Jirásek. (Dezert Masaryk najdete v nabídce cukrárny dodnes. Děláme jej stále podle stejné receptury).
A teď zpět do roku 2009. Nosálovi toužili pokračovat v rodinné tradici dědečka Viléma a Mussoovi cukrárnu už měli. Rozhodnutí rozjet sladký projekt společně trvalo 14 dní. Cukrárna Saint Tropez otevřela dveře zákazníkům v březnu v pasáži v Domě U Nováků ve Vodičkově ulici a od začátku se těšila velké oblibě. Krátce po startu cukrárny se k spolumajitelům přidal i poslední článek, mladý cukrářský nadšenec Lukáš Otys, který klenbu vedení cukrárny drží s Nosálovými a Mussoovými dodnes.
Cukrárna dnes
Hlavním pilířem cukrárny Saint Tropez je špičková původní cukrařina a suroviny nejvyšší jakosti. Tradiční české a francouzské zákusky jsou vyráběny dle receptů, podle kterých vyráběl již Vilém Nosál ve 20. letech minulého století. Kromě úžasných dortů je cukrárna proslulá i svými čokoládovými výrobky. Spolupracuje s nejlepším producentem čokolády na světě, společností Valrhona, a jako jediná cukrárna v Česku se pyšní titulem Valrhona Expert (takový čokoládový Oscar).
Saint Tropez pořádá pod taktovkou mistrů cukrářů také kurzy pro veřejnost v českém i anglickém jazyce. Vedle mnoha kurzů se můžete například přihlásit i na kurz oblíbených macronek nebo čokoládových pralinek.
V roce 2012 cukrárna obdržela titul Absolutní vítěz v kategorii cukrárna roku pro celou ČR a Moravu. Je také držitelem českého rekordu v podobě největší čokoládové tabulky, která kdy byla v Čechách vyrobena – vážila celých 360 kilogramů.
Cukrárna, jak ji známe dnes, se do ulice Karmelitská 376/20 přestěhovala v únoru 2020.
O chod cukrárny a výrobu se stará paní Michaela Nosálová, která se za léta učení stala také šéfcukrářkou francouzské cukrařiny. Obchod společně zajišťují Jiří Nosál a Lukáš Otys. Lukáš má pod palcem také marketing a PR. Rodina Musso, která se vrátila do svého rodného města Fréjus, je stále s námi v blízkém kontaktu. Vymýšlíme společně nové produkty a přicházíme s tradičními i novými recepturami.
Kontakt
Passion Chocolat, s.r.o.
Cukrárna Saint Tropez
Karmelitská 376/20
118 00, Praha 1 – Malá Strana
Telefon do cukrárny/objednávky
+420 603 333 338
Odpovědná osoba
Ing. Michaela Nosálová
Mobil: +420 602 461 788
Otevírací doba
Po Zavřeno
Út – Ne 10 – 19 hodin